Przepis pochodzi z bloga: http://alba.blox.pl/html, ciasto kruche świetnie komponuje się z budyniem i rabarbarem, co sprawia, że tartaletki są wyśmienite.
Składniki (na 4 tartaletki):
ciasto kruche:
- 300 g mąki
- 2 łyżki przesianego cukru pudru
- szczypta soli
- 4 łyżki zimnej wody
- 150 g zimnego masła
budyń:
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
- 1,5 szklanki mleka
rabarbar:
- 350 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
- 4 łyżki cukru pudru
Ciasto zagnieść. Owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie połowę rozwałkować i wyłożyć ciastem foremki do tartaletek. Resztę ciasta wstawić do lodówki. Tartaletki piec w 180 stopniach 5-8 min. Ugotować budyń. Ostudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście kruchym. Do umytego i pokrojonego rabarbaru dodać cukier puder. Rozłożyć go na masie budyniowej. Z reszty ciasta wykroić paseczki i poukładać je na rabarbarze (lub zrobić jak ja - taką al'a kruszonkę). Piec wszystko razem w 180 stopniach ok.15-20 min.Można podawać posypane cukrem pudrem.
cudowne!
OdpowiedzUsuń