Tartaletki z budyniem i rabarbarem

Przepis pochodzi z bloga: http://alba.blox.pl/html, ciasto kruche świetnie komponuje się z budyniem i rabarbarem, co sprawia, że tartaletki są wyśmienite.


Tartaletki z budyniem i rabarbarem





Składniki (na 4 tartaletki):

ciasto kruche:
  • 300 g mąki
  • 2 łyżki przesianego cukru pudru
  • szczypta soli
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 150 g zimnego masła 

budyń:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
  • 1,5 szklanki mleka


rabarbar: 
  • 350 g rabarbaru pokrojonego w drobną kostkę
  • 4 łyżki cukru pudru


Ciasto zagnieść. Owinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ok. 30 min. Po tym czasie połowę rozwałkować i wyłożyć ciastem foremki do tartaletek. Resztę ciasta wstawić do lodówki. Tartaletki piec w 180 stopniach 5-8 min. Ugotować budyń. Ostudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście kruchym. Do umytego i pokrojonego rabarbaru dodać cukier puder. Rozłożyć go na masie budyniowej. Z reszty ciasta wykroić paseczki i poukładać je na rabarbarze (lub zrobić jak ja - taką al'a kruszonkę). Piec wszystko razem w 180 stopniach ok.15-20 min.Można podawać posypane cukrem pudrem.

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...