Sernik chałwowy

Maleńki, kremowy serniczek o smaku chałwowym. Ważne jest, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.


Sernik chałwowy



Składniki (tortownica o średnicy 18 cm):

Spód:
  • 50 g herbatników z czekoladą
  • 25 g masła
Masło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i utrzeć blenderem. Wymieszać z roztopionym masłem. Tortownicę wysmarować masłem. Wyłożyć dno tortownicy herbatnikowym spodem. Schłodzić w lodówce.

Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego 
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Na najniższej półce piekarnika wstawić dużą blachę wypełnioną wrzącą wodą. Ser utrzeć z  cukrem, dodawać stopniowo po jednym jajku. Dodać pozostałe składniki oprócz chałwy, miksując na małych obrotach do połączenia składników, nie dłużej. Na koniec dodać pokruszoną chałwę, wymieszać. Masę wylać na spód. Wstawić sernik na środkową półkę piekarnika, piec 1 h, Chłodzić stopniowo otwierając drzwiczki piekarnika, wyjąć i wystudzić do końca.

Polewa:
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 1/4 szklanki śmietany 30%

Śmietankę wlać do garnka, dodać pokruszoną chałwę. Zmiksować krótko blenderem. Podgrzać, uważając, by nie przypalić,

Polać sernik polewą, wstawić do lodówki. Schłodzić całą noc w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...