Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami

Przepis mojej mamy na przepyszne, kruche babeczki, które znikają w mig. Pamiętam jak w dzieciństwie wyprawiałam urodziny, moje koleżanki zawsze pytały czy będą babeczki. Był to stały deser takich i innych przyjęć.

Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami








Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka zimnego masła

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po tym czasie ciasto  wyjąć, wałkować i wycinać foremkami do babeczek. Ciastem wylepiać każdą nasmarowaną masłem foremkę. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.Wyjąć i wystudzić babeczki.

Dodatkowo:

  • 1 litr śmietany 30%
  • 2 fix-y do śmietany (lub 3 łyżki mascarpone)
  • 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • truskawki, galaretka, i inne owoce, posypki, czekoladowe wiórki, listki mięty itp.

Śmietanę ubić, dodać cukier, cały czas ubijając dodać fix-y lub mascarpone. Wystudzone babeczki napełnić bitą śmietaną, poukładać ulubione dodatki.



Milion smaków truskawek - edycja trzecia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...