Przepis mojej mamy na przepyszne, kruche babeczki, które znikają w mig. Pamiętam jak w dzieciństwie wyprawiałam urodziny, moje koleżanki zawsze pytały czy będą babeczki. Był to stały deser takich i innych przyjęć.
Kruche babeczki z bitą śmietaną i owocami
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka zimnego masła
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Po tym czasie ciasto wyjąć, wałkować i wycinać foremkami do babeczek. Ciastem wylepiać każdą nasmarowaną masłem foremkę. Wstawić do piekarnika na ok. 10 minut.Wyjąć i wystudzić babeczki.
Dodatkowo:
- 1 litr śmietany 30%
- 2 fix-y do śmietany (lub 3 łyżki mascarpone)
- 1 cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
- truskawki, galaretka, i inne owoce, posypki, czekoladowe wiórki, listki mięty itp.
Śmietanę ubić, dodać cukier, cały czas ubijając dodać fix-y lub mascarpone. Wystudzone babeczki napełnić bitą śmietaną, poukładać ulubione dodatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz