Donuts - amerykańskie pączki

Pączki z dziurką z kolorowym lukrem już jakiś czas temu opanowały amerykańskie, a potem światowe cukiernie. Tym razem macie możliwość zrobić je samemu w domu. Jeśli nie posiadacie barwników spożywczych, wystarczy jak kupicie kolorowe lukry. Pączki można również polać czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem, cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem lub kardamonem albo cukrem z prawdziwą wanilią.

Donuts (Doughnuts)






Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 15 g drożdży świeżych
  • 50 g masła
  • 2 łyżki octu
  • cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt waniliowy
  • olej do smażenia


Zrobić zaczyn - wymieszać drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłego mleka. Odstawić na ok. 10 minut. Resztę składników umieścić w misce (oprócz masła) dodać zaczyn. Wszystko zmiksować. Następnie wyrabiać ok.15-20 minut. Pod koniec dodać ciepłe, rozpuszczone masło, które wgnieść w ciasto. Odstawić na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce.  Wałkować na grubość ok. 1 cm, wycinać szklanką kółka, kieliszkiem wyciąć w środku dziurkę. Zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Rozgrzać olej, wrzucać pączki smażyć z jednej i drugiej strony, przewracając patyczkiem do szaszłyków. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Lukier:
  • mleko lub mleko kokosowe lub woda
  • cukier puder
  • syrop kokosowy lub inny lub ekstrakt waniliowy
  • barwniki
  • dodatkowo: posypki, wiórki kokosowe


Trochę mleka/wody/mleka kokosowego zmieszać z cukrem pudrem i syropem kokosowym lub innym syropem smakowym lub ekstraktem waniliowym. Można dodać barwniki. Lukrem ozdabiać każdy, wystudzony pączek. Posypywać posypką lub wiórkami kokosowymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...