Przepyszny kokosowy mazurek, ozdobiony płatkami migdałów, marcepanem i morelami. Oczywiście jak przystało na tego typu wypieki jest on słodki, ale nie aż tak, żeby nie można byłoby go zjeść :) Spód to tradycyjne kruche ciasto, które wydaje mi się najlepszym ciastem do mazurków <3.
Mazurek kokosowy
Spód: Połowa składników z przepisu (na 1 mazurek):
Masa:
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- migdały w płatkach
- morele
- gotowy marcepan
- barwnik żółty
- prymulki z papieru jadalnego
Przygotować spód wg podanego przepisu, upiec, ostudzić. Mleko zagotować z cukrami, dodać masło, mieszać, aż się rozpuści, dodać mleko w proszku i wiórki kokosowe. Wymieszać, wylać na kruchy spód. Udekorować dowolnie. Ja brzegi zrobiłam z żółtego marcepanu i powtykałam prymulki i marcepanowymi kwiatkami, posypałam również płatkami migdałowymi, masę posypałam pokrojonymi morelami na środku wycięłam z marcepanu zajączka i motylka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz