Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Z porcji wychodzi ich sporo, są pyszne, kruche...w sam raz na Tłusty Czwartek :)
Składniki:
40 dag mąki
6-8 łyżek śmietany 18%
7 żółtek
szczypta soli
2 łyżki octu
2 łyżki octu
olej do smażenia
Zagnieść zwarte ciasto. Będzie dość twarde. Należy je rozwałkować bardzo cienko, złożyć jak kopertę i ponownie rozwałkować, czynność powtórzyć jeszcze 2 razy. Kroić na długie paski, w każdym pasku zrobić rozcięcie. Przez rozcięcie przełożyć jeden brzeg faworka, tak by nadać im kształt. Na patelni rozgrzać olej, smażyć krótko z jednej i drugiej strony. Wykładać na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Poukładać na talerzu, oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz