Pascha waniliowo-migdałowa

Pyszna, pyszna i jeszcze raz pyszna Wielkanocna, tradycyjna potrawa czy też deser. Nie jest to typowy sernik, jest to rozpływające się w ustach ciasto. Pachnie migdałami, wanilią i masłem...

Pascha waniliowo-migdałowa





Składniki:
  • 1 litr mleka 3,2 % świeżego (z UHT nie wyjdzie)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 3 jajka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g płatków migdałowych
  • skórka z połowy sparzonej cytryny (opcjonalnie)

dodatkowo:
  • gaza
  • płatki migdałowe lub opłatkowe kwiatki do ozdoby (opcjonalnie)

























Mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka dodać masę śmietanową. Gotować na małym ogniu, do momentu zważenia się i oddzielenia serwatki od sera. Sitko z małymi oczkami wyłożyć gazą, pod spód postawić miseczkę, wylać zawartość garnka na gazę. Najlepiej pozostawić na całą noc do przestudzenia i odsączenia. Serwatkę można wylać. Następnego dnia lub po co najmniej 4 godzinach masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ser. Na koniec wsypać płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Przygotować miseczkę lub glinianą doniczkę, wyłożyć gazą, wlać powstałą  masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłożyć gotową paschę na talerz i udekorować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...