Pyszna, pyszna i jeszcze raz pyszna Wielkanocna, tradycyjna potrawa czy też deser. Nie jest to typowy sernik, jest to rozpływające się w ustach ciasto. Pachnie migdałami, wanilią i masłem...
Pascha waniliowo-migdałowa
Składniki:
- 1 litr mleka 3,2 % świeżego (z UHT nie wyjdzie)
- 250 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 125 g masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g płatków migdałowych
- skórka z połowy sparzonej cytryny (opcjonalnie)
dodatkowo:
Mleko zagotować z ziarenkami wanilii. Śmietanę wymieszać z jajkami. Do gotującego się mleka dodać masę śmietanową. Gotować na małym ogniu, do momentu zważenia się i oddzielenia serwatki od sera. Sitko z małymi oczkami wyłożyć gazą, pod spód postawić miseczkę, wylać zawartość garnka na gazę. Najlepiej pozostawić na całą noc do przestudzenia i odsączenia. Serwatkę można wylać. Następnego dnia lub po co najmniej 4 godzinach masło zmiksować z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ser. Na koniec wsypać płatki migdałowe i skórkę z cytryny. Krótko zmiksować. Przygotować miseczkę lub glinianą doniczkę, wyłożyć gazą, wlać powstałą masę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyłożyć gotową paschę na talerz i udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz