Oto przepis na pieczone kuleczki cake pops, czyli tzw. ciasta na patyczkach. Jeśli posiadacie silikonową formę do ciasteczkowych lizaczków to zachęcam do wypróbowania przepisu, z którego szybko powstaną fajne domowe słodycze :) . Mi osobiście bardziej smakuje ciasto na cake pops a'la bajaderki czy łączone ciasto babkowe, kruche lub biszkoptowe (bądź mieszanka) z jakimiś mokrymi składnikami - ale o tym w osobnym poście.
Cake pops pieczone
Składniki (na 24 szt.):
ciasto:
- 120 g miękkiego masla
- 100 g cukru pudru
- 120 g mąki pszennej
- 2 średniej wielkości jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat lub ekstrakt migdałowy bądź waniliowy
- silikonowa forma do cake pops
Silikonową formę wysmarować odrobiną masła. Masło utrzeć z cukrem ok. 5 minut. Dodawać po jednym jajku i łyżce masła. Cały czas mieszając. Wsypać resztą mąki i proszek do pieczenia. Dodać kilka kropel ekstraktu lub aromatu. Połowę ciasta wyłożyć do foremki (jeśli mamy formę na 12 kuleczek), piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić w formie na 10 minut. Wyjąć ciasta z formy. Zostawić kulki do ostudzenia. Przetrzeć formę, wysmarować masłem i wstawić kolejną partię cake pops.
dodatkowo:
- patyczki
- styropian, specjalna podkładka/stojak do gotowych cake pops bądź gąbka florystyczna
- 200 g białej, 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady (można dodać łyżkę oleju lub masła), można polać je również kolorowym lukrem candy melts
- kolorowe posypki
Czekolady rozpuścić. Każdy patyczek zamoczyć w czekoladzie. Wbić na niego kuleczkę do połowy. Stawiać na stojaku lub wbijać w styropian lub gąbkę florystyczną. Schłodzić w lodówce 15 minut. Wyjąć, maczać w czekoladzie. Posypywać posypką. Z powrotem układać na dowolnej podstawce. Schłodzić min. 2 godziny.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuń