Cake pops pieczone

Oto przepis na pieczone kuleczki cake pops, czyli tzw. ciasta na patyczkach. Jeśli posiadacie silikonową formę do ciasteczkowych lizaczków to zachęcam do wypróbowania przepisu, z którego szybko powstaną fajne domowe słodycze :) . Mi osobiście bardziej smakuje ciasto na  cake pops a'la bajaderki czy łączone ciasto babkowe, kruche lub biszkoptowe (bądź mieszanka) z jakimiś mokrymi składnikami -  ale o tym w osobnym poście. 

Cake pops pieczone






Składniki (na 24 szt.):


ciasto:

  • 120 g miękkiego masla
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat lub ekstrakt migdałowy bądź waniliowy 
  • silikonowa forma do cake pops



Silikonową formę wysmarować odrobiną masła. Masło utrzeć z cukrem ok. 5 minut. Dodawać po jednym jajku i łyżce masła. Cały czas mieszając. Wsypać resztą mąki i proszek do pieczenia. Dodać kilka kropel ekstraktu lub aromatu. Połowę ciasta wyłożyć do foremki (jeśli mamy formę na 12 kuleczek), piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut. Sprawdzić czy ciasto się upiekło patyczkiem. Po wyjęciu z piekarnika, zostawić w formie na 10 minut. Wyjąć ciasta z formy. Zostawić kulki do ostudzenia. Przetrzeć formę, wysmarować masłem i wstawić kolejną partię cake pops.


dodatkowo:
  • patyczki
  • styropian, specjalna podkładka/stojak do gotowych cake pops bądź gąbka florystyczna
  • 200 g białej, 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady  (można dodać łyżkę oleju lub masła), można polać je również kolorowym lukrem candy melts
  • kolorowe posypki

Czekolady  rozpuścić. Każdy patyczek zamoczyć w czekoladzie. Wbić na niego kuleczkę do połowy. Stawiać na stojaku lub wbijać w styropian lub gąbkę florystyczną. Schłodzić w lodówce 15 minut. Wyjąć, maczać w czekoladzie. Posypywać posypką. Z powrotem układać na dowolnej podstawce. Schłodzić min. 2 godziny.




1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...