Chłodnik

Zupa najlepsza na gorące dni, kiedy apetyt nie jest duży, a chcemy zjeść coś zdrowego i pysznego. 


Chłodnik




Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pęczek botwinki z 3, 4 buraczkami
  • 1 średni ogórek
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • pół pęczka szczypioru
  • pęczek koperku
  • 1,5 szklanki wody
  • ok. 250- 300 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru (ja robię z jogurtem)
  • sól, pieprz, odrobinę cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 jajka

Buraczki obrać, pokroić w kostkę, botwinkę pokroić w 1 centymetrowe kawałki. Wszystko to wrzucić do garnka, zalać ok. 1,5 szklanki wody. Zagotować, dodać szczyptę cukru, gotować na średnim ogniu ok. 20 minut (aż buraczki będą miękkie). Ostudzić. Do chłodnych buraczków dodać jogurt lub jego zamiennik, posiekany koperek, pokrojony w pół plasterki ogórek i rzodkiewkę, a także drobno pokrojony szczypiorek. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, a także cytryną. Schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. W międzyczasie ugotować jajka. Wlać zupę do talerzy, ułożyć połówki jaj, posypać koperkiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...