Lemon curd

Pyszny, mocno cytrynowy krem, który można użyć do ciast, babeczek, tart, w połączeniu z mascarpone utworzy pyszny krem do tortu. Można nim posmarować naleśniki, podać z lodami waniliowymi, a nawet zjeść z domową chałką. 


Lemon curd





Składniki:


  • 3 cytryny
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła

Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć z nich sok. Wbić do garnka z grubym dnem jajka, dodać cukier, ucierać mikserem przez ok. 3-4 minuty, następnie postawić garnek na mały gaz, znów przez ok. 2 minuty ucierać mikserem, cały czas ubijając dodać sok i skórkę z cytryny. Po 1 minucie przestać ucierać, dodać masło.  Nie zdejmując garnka z gazu, mieszać cały czas, aż do połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować, zdjąć z gazu i przelać przez sito z małymi oczkami. Można zawekować gorący krem w słoiczkach, może on stać ok. 2 tygodni w lodówce.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam! Potrafię jeść sam łyżką prosto ze słoika:P

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...