Pyszny, mocno cytrynowy krem, który można użyć do ciast, babeczek, tart, w połączeniu z mascarpone utworzy pyszny krem do tortu. Można nim posmarować naleśniki, podać z lodami waniliowymi, a nawet zjeść z domową chałką.
Lemon curd
Składniki:
- 3 cytryny
- 150 g cukru
- 3 jajka
- 100 g masła
Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę, wycisnąć z nich sok. Wbić do garnka z grubym dnem jajka, dodać cukier, ucierać mikserem przez ok. 3-4 minuty, następnie postawić garnek na mały gaz, znów przez ok. 2 minuty ucierać mikserem, cały czas ubijając dodać sok i skórkę z cytryny. Po 1 minucie przestać ucierać, dodać masło. Nie zdejmując garnka z gazu, mieszać cały czas, aż do połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować, zdjąć z gazu i przelać przez sito z małymi oczkami. Można zawekować gorący krem w słoiczkach, może on stać ok. 2 tygodni w lodówce.
Uwielbiam! Potrafię jeść sam łyżką prosto ze słoika:P
OdpowiedzUsuń