Pyszny, cytrusowy krem z makowym biszkoptem. Bardzo delikatny, wyważony smak słodyczy z kwaskowatością ponczu i kremu. Elegancki deser na specjalne okazje.
Tort makowo-cytrynowy
Składniki:
makowy biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka maku
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielić od od żółtek. Mąkę przesiać połączyć z makiem i proszkiem do pieczenia. Biała ubić z solą, gdy piana będzie lekko sztywna, dodawać stopniowo cukry, ubić na sztywno, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Do piany, wmieszać delikatnie łyżką lub łopatką masę mączną. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyłożyć na suchą, czystą ściereczkę. Wystudzić.
- 1 l śmietany 36 lub 30%
- 500 g mascarpone
- cała porcja kremu cytrynowego z tego przepisu: lemon curd
Ubić 600 ml śmietany na sztywno, dodawać 350 g mascarpone po 1 łyżce. Następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce lemon curd.
Resztę śmietany ubić dodawać po łyżce mascarpone.
poncz:
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki wody przegotowanej zimnej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- kieliszek wódki (opcjonalnie, do tortu dla dorosłych)
Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą.
dodatkowo:
- posypka cukrowa
- płatki migdałowe
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuń