Tort makowo-cytrynowy

Pyszny, cytrusowy krem z makowym biszkoptem. Bardzo delikatny, wyważony smak słodyczy z kwaskowatością ponczu i kremu. Elegancki deser na specjalne okazje.


Tort makowo-cytrynowy




























Składniki:

makowy biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka maku
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Białka oddzielić od od żółtek. Mąkę przesiać połączyć z makiem i proszkiem do pieczenia. Biała ubić  z solą, gdy piana będzie lekko sztywna, dodawać stopniowo cukry, ubić na sztywno, następnie cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku. Do piany, wmieszać delikatnie  łyżką lub łopatką masę mączną. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyłożyć na suchą, czystą ściereczkę. Wystudzić.


































krem:
  • 1 l śmietany 36 lub 30%
  • 500 g mascarpone
  • cała porcja kremu cytrynowego z tego przepisu: lemon curd

Ubić 600 ml śmietany na sztywno, dodawać 350 g mascarpone po 1 łyżce. Następnie, cały czas miksując, dodawać po łyżce lemon curd.

Resztę śmietany ubić dodawać po łyżce mascarpone.

poncz:
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki wody przegotowanej zimnej
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • kieliszek wódki (opcjonalnie, do tortu dla dorosłych)

Wszystkie składniki ponczu połączyć ze sobą.


dodatkowo:
  • posypka cukrowa
  • płatki migdałowe

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy nasączać ponczem. Nakładać na każdy blat krem z lemon curd. Wierzch i boki posmarować kremem śmietankowym z mascarpone. Posypać brzegi płatkami migdałowymi, a wierzch cukrowymi perełkami.






1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...