Waniliowa panna cotta z frużeliną jagodową

Smak waniliowej, delikatnej panny cotty w połączeniu z domową frużeliną jagodową - czy może być lepszy deser na leniwy wieczór we dwoje lub spotkanie z rodziną lub ze znajomymi? :) 😍


Waniliowa panna cotta z frużeliną jagodową




Składniki:
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru 
  • 300 ml śmietany 36%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny + 2 łyżki gorącej wody
  • tutaj przepis na: frużelina jagodowa (do deseru wystarczy 1/4 porcji z przepisu).

Żelatynę wsypać do miseczki, zalać 2 łyżkami gorącej wody. Miseczkę wstawić do kąpieli wodnej, rozpuścić dokładnie żelatynę. Śmietanę mieszać z mlekiem, dodać cukier i ziarenka wanilii. Podgrzewać, prawie do zagotowania. Dodać rozpuszczoną żelatynę, dokładnie wymieszać. Schłodzić całość w zimnej kąpieli wodnej, można do niej dodać kostki lodu. Od czasu do czasu mieszać, by ziarenka wanilii nie opadały. Rozlać do słoiczków lub małych miseczek (o pojemności ok. 125 ml). Schłodzić w lodówce co najmniej 4 godziny. Na wierzch wyłożyć frużelinę.

2 komentarze:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...