Frużelina

Frużelina - owoce w żelu. Jest to świetny sposób na zachowanie smaku lata na zimę. Świetnie nadaje się do deserów, gofrów, ciast, tortów, bułeczek... Gęstość może być różna w zależności od owoców z jakich korzystamy. Jeśli wydaje nam się za rzadka, można ją odrobinę podgrzać (nie gotować) i  dodać więcej żelatyny. Jeśli wydaje się za gęsta,wystarczy dodać gorącą wodę. Trzymana w lodówce ma gęstą konsystencję.


Frużelina 




  • 1 kg owoców (jeśli używamy owoców z pestkami typu wiśnie, czereśnie, 1 kg po wypestkowaniu)
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 4 łyżkach zimnej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 8 łyżkach wody)

Owoce umyć. Wypestkować (dotyczy owoców typu wiśnie). Zasypać cukrem. Pozostawić na co najmniej pół godziny. Zagotować. Do gorących owoców wlać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Podgrzać, ale nie gotować! Wlewać do wyparzonych słoiczków. Mocno zakręcić. Słoiczki stawiać do góry nogami na ściereczce.  Po wystudzeniu, przechowywać w lodówce lub w chłodnej piwnicy. 



W wiśniowym sadzie 2016
Róbmy przetwory! 2016




1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...