Piernikowe pierogi z pomarańczowym twarogiem i śmietanką cynamonową

Pyszne, delikatne pierogi, w sam raz na Wigilijną kolację.


Piernikowe pierogi z pomarańczowym twarogiem i śmietanką cynamonową



Składniki:

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • gorąca woda (nie wrząca, ok. 70-80 stopni)

Wysypać mąkę na stolnicę. Dodać przyprawę. Zrobić mały dołek. Stopniowo wlać wodę. Zagniatać. Dodawać wodę do uzyskania elastycznego ciasta.

twaróg:

  • 750 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 wyszorowana i sparzona pomarańcza
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • pół szklanki rodzynek

Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Odstawić. Wycisnąć sok. Rodzynki zalać sokiem. Odstawić na 2 godziny albo całą noc. Twaróg rozdrobnić widelcem. Dodać cukier, skórkę z pomarańczy, śmietanę. Rodzynki odcedzić z soku. Dodać do twarogu.

śmietana:

  • 200 ml śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

Zmieszać wszystkie składniki.

dodatkowo:

  • sól do gotowania
  • masło (najlepiej klarowane) do smażenia

Ciasto wałkować cienko. Szklanką wykrajać okręgi. Nakładać farsz, lepić pierogi. Gotować je w lekko osolonej wodzie. Przed podaniem odsmażyć pierogi na maśle. Podawać ze śmietanką. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...