Kocham curry. Kocham słodko-ostre orientalne smaki. Delikatnie pikantne, mięciutkie mięso z kurczaka, pyszny słodkawy sos kokosowy, wszystko to przełamane lekko kwaskowatym mango i posypaną ostrą papryczką chili. Curry to podawane z przepysznym, aromatycznym ryżem basmati... Podczas delektowania się tym daniem można pomarzyć o wspaniałej, pachnącej orientem Tajlandii...
Danie inspirowane przepisem z bloga Kwestia Smaku.
Kokosowe curry z kurczakiem i mango
Składniki (na 2 osoby):
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 mango (nie musi być dojrzałe)
- 400 g mleka kokosowego (najlepiej wstawić go na kilka godzin do lodówki, by oddzieliła się gęstsza śmietanka od rzadszej wodnistej części mleka)
- czerwona papryczka chili
- 2 łyżki tłuszczu do smażenia mięsa (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej kokosowy, olej sezamowy lub masło)
- 150 g ryżu basmati (lub jaśminowego)
marynata do mięsa:
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki czerwonej (lub zielonej) pasty curry
- 1-1,5 łyżeczki papryki chili w proszku
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2 łyżki świeżego imbiru startego na tarce
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
Mięso pokroić w kostkę. Dodać wszystkie składniki marynaty, wymieszać. Odstawić na parę godzin na blacie kuchennym (a najlepiej na całą noc do lodówki).
Ugotować ryż. Mango pokroić w kosteczkę. W woku rozgrzać tłuszcz i smażyć ok. 3 minut kurczaka, następnie dodać mango i smażyć razem ok.1,5 minuty. Wlać mleczko kokosowe (tą gęstą część mleka, tą wodnistą wylać). Zagotować i gotować jeszcze ok. 3-5 minut. W międzyczasie pokroić papryczkę chili na cieniutkie plasterki. Ryż wyłożyć do talerza/miseczki, polać sosem z kurczakiem i mango. Posypać chili.
Lubię połączenie mięsa z owocami, ale mango jeszcze nie próbowałam do niego dodawać. Intrygujące :)
OdpowiedzUsuń