Moja miłość - Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami :) Delikatna, krucha beza z wierzchu, mięciutka w środku, udekorowana bitą śmietaną i przepysznymi truskawkami. Efektowny deser, nie tylko od święta.
Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami
*Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 350 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
*Dodatkowo:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 x fix do śmietany (jeżeli beza ma dłużej postać)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- ok. 250 g truskawek
Dużą blaszkę (najlepiej od piekarnika) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować na nim okrąg o średnicy ok. 22 cm. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Zimne białka ze szczyptą soli ubić, aż będą sztywne, następnie dodawać stopniowo po łyżce cukier puder, cały czas ubijając. Pod koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ubić lub wymieszać. Wyłożyć na okrąg, formując ku górze. Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach 5 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 110 stopni i piec ok. 1,5-2 godzin. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezę przy lekko otwartych drzwiczkach (najlepiej całą noc).
Ubić dobrze schłodzoną śmietanę na sztywno wraz z fix-em i cukrem z prawdziwą wanilią (jeśli mamy zamiar zjeść cały deser w ciągu krótkiego czasu ok. 2 godzin możemy nie używać fix-a). Truskawki pokroić na pół lub na 3. Bitą śmietanę wyłożyć na wierzch wystudzonej bezy, ułożyć truskawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz