Tort z kremem z białej czekolady i truskawkami
Składniki:
* Biszkopt: zrobiłam dwa biszkopty: z 5 jaj z tego przepisu: Biszkopt (tylko wylewałam ciasto na dużą blachę) i z 3 jaj:
- 3 jaja
- 2/3 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2/3 szklanki mąki krupczatki + pół budyniu waniliowego
- ok. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie to samo co w przepisie na Biszkopt
* Krem z białą czekoladą:
- 1 litr śmietany 30 lub 36%
- 2 śmietan fix-y
- 3 tabliczki białej czekolady (każda po 100g)
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, by nie były za gorące. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno ze śmietan fix-ami, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo czekoladę, krótko miksując.
* Krem budyniowy pod masę plastyczną:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 3/4 kostki miękkiego masła (wyjąć go dużo wcześniej z lodówki)
Ugotować budyń na mleku bez dodatku cukru. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło zmiksować, stopniowo, po łyżce dodawać budyń.
* Dodatkowo:
- ok 500 g truskawek
- cytryna
- 1 szklanka schłodzonej przegotowanej wody
- masa plastyczna z tego przepisu: Masa plastyczna i barwniki spożywcze
Do szklanki wody wycisnąć sok z cytryny. Truskawki pokroić na plasterki. Biszkopt z 5 jaj przekroić na pół, ten z 3 jaj nie przecinać. Nasączyć 1 spód biszkoptu, posmarować kremem z białą czekoladą, ułożyć truskawki i tak samo postąpić z kolejną warstwą. Wierzch i boki tortu posmarować kremem budyniowym. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyciąć kształt SpongeBob. Zrobić masę plastyczną i udekorować nią tort.
Wygląda genialnie! :)
OdpowiedzUsuń