Tort z kremem z białej czekolady i truskawkami - SpongeBob - inspiracja na Dzień Dziecka

Zbliża się Dzień Dziecka, więc dla wszystkich fanów Pana Gąbki - SpongeBob-a torcik. Tort przygotowywałam na urodziny córki znajomej, podobno bardzo smakował :) Krem jest smaczny, choć słodki, można zmniejszyć ilość czekolady do 2 tabliczek.


Tort z kremem z białej czekolady i truskawkami




Składniki:

* Biszkopt: zrobiłam dwa biszkopty: z 5 jaj z tego przepisu: Biszkopt (tylko wylewałam ciasto na dużą blachę) i z 3 jaj:
  • 3 jaja
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki mąki krupczatki + pół budyniu waniliowego
  • ok. 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie to samo co w przepisie na Biszkopt

* Krem z białą czekoladą:
  • 1 litr śmietany 30 lub 36%
  • 2 śmietan fix-y
  • 3 tabliczki białej czekolady (każda po 100g)
Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, by nie były za gorące. Zimną śmietanę zmiksować na sztywno ze śmietan fix-ami, zmniejszyć obroty i dodawać stopniowo czekoladę, krótko miksując.

* Krem budyniowy pod masę plastyczną:
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka 
  • 3/4 kostki miękkiego masła (wyjąć go dużo wcześniej z lodówki)
Ugotować budyń na mleku bez dodatku cukru. Wystudzić do temperatury pokojowej. Masło zmiksować, stopniowo, po łyżce dodawać budyń.

* Dodatkowo:
  • ok 500 g truskawek
  • cytryna
  • 1 szklanka schłodzonej przegotowanej wody
  • masa plastyczna z tego przepisu: Masa plastyczna i barwniki spożywcze
Do szklanki wody wycisnąć sok z cytryny.  Truskawki pokroić na plasterki. Biszkopt z 5 jaj przekroić na pół, ten z 3 jaj nie przecinać. Nasączyć 1 spód biszkoptu, posmarować kremem z białą czekoladą, ułożyć truskawki i tak samo postąpić z kolejną warstwą. Wierzch i boki tortu posmarować kremem budyniowym. Wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyciąć kształt SpongeBob. Zrobić masę plastyczną i udekorować nią tort.



Milion smaków truskawek

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...