Pampuchy z jagodami

Na obiad, śniadanie, kolacje lub jako deser. Cudowne, delikatne bułeczki (jak kto woli - kluski) gotowane na parze z jagodami, najlepiej polane roztopionym masłem i posypane cukrem. Moje ulubione danie na obiad w sezonie na jagody. Można je podgrzać na następny dzień w mikrofali lub usmażyć na klarowanym maśle.

Pampuchy z jagodami




Składniki (na ok. 45):

ciasto:
  • 1 kg mąki zwykłej
  • 1 kostka drożdży (100 g)
  • niecałe 0,5 szklanki cukru
  • ok. 0,5 litra mleka
  • 3-4 jajka
  • szczypta soli
  • 0,5 kostki masła
dodatkowo:
  • ok. 1 l. jagód
  • cukier
  • rozpuszczone masło 

Zrobić zaczyn - drożdże, 3 łyżki mąki, 1 łyżeczka cukru, ciepłe mleko, tyle, żeby rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól, wlać wyrośnięte drożdże, wbić jajka, dodać cukier i ciepłe mleko. Chwilkę wyrobić (ok. 5 minut), dodawać w 2, 3 porcjach rozpuszczone, ciepłe masło i wgniatać w ciasto. Miskę przykryć czystą, suchą ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia. Przygotować specjalny garnek do pampuchów lub do dużego garnka wlać wodę, przykryć ściereczką, a wokoło zawiązać gumkę lub sznurek (tak by trzymały ściereczkę). Ugotować wodę. Gdy ciasto wyrośnie, obsypać stolnicę mąką, ciasto podzielić na części, każdą część rozciągać i dużym kubkiem wykrajać kółka. Na każdy okrąg nakładać łyżeczkę umytych i osuszonych jagód i 1/4 łyżeczki cukru, formować okrągłe bułeczki. Bułeczki (ok. 4 - w zależności od wielkości garnka) układać w specjalnym garnku do gotowania pampuchów (do gotowania na parze) lub na ściereczce umieszczonej na garnku z gotującą się wodą, przykryć miską lub innym garnkiem gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Po tym czasie delikatnie, łyżką zamoczoną w rozpuszczonym maśle zdjąć ze ściereczki . Podawać polane masłem i posypane cukrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...