Biszkopt z porzeczkami, galaretką i bitą śmietaną

Czerwone porzeczki, mimo, że bardzo kwaśne, idealnie nadają się do deserów. Dzisiaj typowo letni przysmak na zimno. Delikatny biszkopt, porzeczki polane galaretką i puchata pianka z bitej śmietany. Deser w sam raz na upalne dni :)

Biszkopt z porzeczkami, galaretką i bitą śmietaną




Składniki:
  • biszkopt wykonać z przepisu: Biszkopt (najlepiej na dużą prostokątną blaszkę)
  • poncz: woda przegotowana zimna + sok z cytryny - ok. 5-6 łyżek

  • 2 galaretki (dałam wiśniową i truskawkową)
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 650 g porzeczek czerwonych
  • 500 ml śmietany kremówki
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki żelatyny + wrząca woda do jej rozpuszczenia


Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody. Zimny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki, polać ponczem. Wyłożyć porzeczki (ok. 100 g odłożyć do dekoracji). Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzącej wody. Lekko ją ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy. Wlać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć równomiernie śmietanę na galaretkę. Posypać odłożonymi porzeczkami.

Porzeczkowo mi 2014

1 komentarz:

  1. Świetne ciacho! Aż ślinka cieknie :) Dziękuję za udział w akcji. Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...