Czerwone porzeczki, mimo, że bardzo kwaśne, idealnie nadają się do deserów. Dzisiaj typowo letni przysmak na zimno. Delikatny biszkopt, porzeczki polane galaretką i puchata pianka z bitej śmietany. Deser w sam raz na upalne dni :)
Biszkopt z porzeczkami, galaretką i bitą śmietaną
Składniki:
- biszkopt wykonać z przepisu: Biszkopt (najlepiej na dużą prostokątną blaszkę)
- poncz: woda przegotowana zimna + sok z cytryny - ok. 5-6 łyżek
- 2 galaretki (dałam wiśniową i truskawkową)
- 2 szklanki wrzącej wody
- 650 g porzeczek czerwonych
- 500 ml śmietany kremówki
- cukier wanilinowy
- 2 łyżeczki żelatyny + wrząca woda do jej rozpuszczenia
Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody. Zimny biszkopt włożyć z powrotem do blaszki, polać ponczem. Wyłożyć porzeczki (ok. 100 g odłożyć do dekoracji). Zalać je tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Rozpuścić żelatynę w odrobinie wrzącej wody. Lekko ją ostudzić. Śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy. Wlać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć równomiernie śmietanę na galaretkę. Posypać odłożonymi porzeczkami.
Świetne ciacho! Aż ślinka cieknie :) Dziękuję za udział w akcji. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń