Korzenne tiramisu

Przedświąteczny lub świąteczny deser. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu.

Korzenne tiramisu





Składniki (na 4 pucharki):
  • opakowanie długich biszkoptów z cukrem (200 g)
  • 300 g śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka kawy sypanej
  • 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
  • 4 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)
  • cynamon lub przyprawa do piernika (do posypania)


Do szklanki wsypać kawę i przyprawę do piernika, zalać wrzącą wodą. Parzyć przez ok. 5 min. Odcedzić przez sitko, zostawić do ostygnięcia. Do ostygniętego dodać likier. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodawać powoli do mascarpone, ciągle ubijając. Nasączyć biszkopty kawą z przyprawami i likierem, łamać i ułożyć na na dno pucharków, przykryć warstwą kremu. Następnie  znów ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie z przyprawą korzenną i posmarować kremem, posypać przesianym przez sitko cynamonem. 

Korzenne przysmaki

1 komentarz:

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...