Przedświąteczny lub świąteczny deser. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu.
Korzenne tiramisu
Składniki (na 4 pucharki):
- opakowanie długich biszkoptów z cukrem (200 g)
- 300 g śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 30 g cukru pudru
- 1 łyżeczka kawy sypanej
- 3-4 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
- 4 łyżeczki likieru Amaretto (opcjonalnie)
- cynamon lub przyprawa do piernika (do posypania)
Do szklanki wsypać kawę i przyprawę do piernika, zalać wrzącą wodą. Parzyć przez ok. 5 min. Odcedzić przez sitko, zostawić do ostygnięcia. Do ostygniętego dodać likier. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodawać powoli do mascarpone, ciągle ubijając. Nasączyć biszkopty kawą z przyprawami i likierem, łamać i ułożyć na na dno pucharków, przykryć warstwą kremu. Następnie znów ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kawie z przyprawą korzenną i posmarować kremem, posypać przesianym przez sitko cynamonem.
O mniam, taka wersja tiramisu musi smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń