Tafla słonecznikowa

Jedno z ciast zachwycających swoim smakiem. Podzielne, dobre na wszelkie rodzinne  i towarzyskie spotkania i okazje. Moim gościom zawsze smakuje i proszą o przepis :)


Tafla słonecznikowa




Składniki:

Biszkopt:
  • 5 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki (daję krupczatkę)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki wody


Oddzielić białka od żółtek.  Mąkę wymieszać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia. Olej połączyć z wodą. Białka wraz z solą ubić na sztywną pianę. Wsypywać stopniowo cukier, cały czas miksując.  Dodawać po jednym żółtku. Powoli wsypywać mieszankę mączną. Następnie zmiksować z olejem i wodą. Wylać na posmarowaną masłem blaszkę ( 25x35 cm). Piec do suchego patyczka w 180° C

Tafla słonecznikowa:
  • 400 g słonecznika
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki mleka


Wszystko wymieszać i zagotować w garnku, lekko uprażyć, uważać, by nie przypalić. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę i piec ok. 25 minut w 180°C. Ostudzić.

Krem:
  • 1 puszka gotowego kajmaku lub  ugotowanego w puszce  przez ok. 2,5 godziny mleka skondensowanego słodzonego  (ostudzonego)
  • 1 kostka masła 82%
Miękkie masło utrzeć ok. 5 minut, dodawać po łyżce kajmaku, cały czas miksując.


Polewa:
  • 1 czekolada gorzka (100 g)
  • 2 łyżki masła
Rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Pierwszy spód posmarować połową kremu. Na to delikatnie przełożyć taflę słonecznikową. Posmarować drugą połową kremu. Przykryć biszkoptem. Polać polewą.

1 komentarz:

  1. Lubię słonecznik w słodkościach, takiego ciasta jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...