Pulpeciki jaglano-indycze w sosie pomidorowym
Składniki:
pulpety:
- 500 g piersi z indyka zmielonej
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 3 łyżeczki mysztardy
- 2 jajka
- sól morska/hmialajska, pieprz cayenne
- bazylia (u mnie czerwona)
Kaszę wsypać na sitko o małych oczkach, przelać najpierw zimną wodą, potem wrzatkiem, następnie znów zimną wodą. Do garnka wlać 3/4 szklanki wody, wsypać kaszę. Zagotować, gotować na małym ogniu, nie miszajac ok. 10-15 minut, aż kasza wsiąknie całą wodę. Do jeszcze ciepłej kaszy dodać mięso, jajka, musztardę i przyprawy, a także drobno posiekaną bazylię. Dobrze wyrobić, formować pulpeciki. W garnku zagotować wodę, wrzucić pulpeciki i gotować, aż wypłyną.
sos:
- 1 kg świeżych pomidorów, sparzonych, obranych i pokrojonych w kostkę lub 1 kg pomidorów pokrojonych w kostkę w kartoniku
- 3 cebule dymki
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowanalskie, sól morska/himalajska, 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego, pieprz cayenne
- 1 łyżka olliwy z oliwek
Pokroić drobno cebulkę. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Smażyć na nim cebulkę, aż zmięknie, można podlać odrobinę wodą. Następnie dodać pomidory, gotować na małym ogniu ok. 15 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem zmiksować, doprawić solą, cukrem, ziołami i pieprzem cayenne. Do sosu włożyć delikatnie pulpeciki i gotować ok. 5 minut.
Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pełnoziarnistym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz