Piersi murzynki

Ciasto podzielne, jak najbardziej dla dorosłych gości ;) z uwagi na dodatek alkoholu ;) 


Piersi murzynki




Składniki:


Biszkopt:


  • 6 białek + szczypta soli
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny/masła


Suchy mak, kokos, cukry, mąkę i proszek wymieszać dokładnie w naczyniu. Roztopić masło/margarynę. Osutdzić do temperatury pokojowej. Cienki strumieniem wlać rozpuszone masło do mieszanki suchych składników. Wszystko razem utrzeć mikserem. Białka ubić na sztywną pianę z solą. Dodać do utartej masy, delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na formę pomarowaną tłuszczem i wylożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach do chwili, gdy ciasto zacznie odchodzić od brzegów formy. Ciasto wyjąć, zdjąć papier, wystudzić.

Krem:


  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 200 g cukru + cukier wanilinowy lub cukier z prawdziwą wanilią
  • budyń waniliowy bez cukru
  • 1 kostka miękkiego masła 82% tł. 
  • sok z cytryny
  • 1 kieliszek wódki
Odlać trochę mleka, rozpuścić w nim budyń, resztę mleka zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do gorącego mleka i dolać rozcienczony budyń. Dokładnie rozmieszać, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając do czasu, gdy masa zgęstnieje. Pozostawić do wystygniecia. Masło utrzeć, nadal ucierając dodawać po trochu zimnego kremu. Pod koniec dodać wódkę i sok z cytryny. Gotowy krem powinien być puszysty i miękki. 

Poncz:
  • 1/2 przegotowanej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 kieliszek wódki
Wszystko razem wymieszać.


Dodatkowo:


  • opakowanie okrągłych biszoptów
  • parę rodzynek, ewentualnie suszonej żurawiny
  • pół czekolady gorzkiej + 1 łyżka masła
Ciasto nasączyć delikatnie i równomiernie ponczem. Nałożyć krem. Kazdy biszkopt namoczyć w ponczu i układać na ciasto jeden obok drugiego, delikatnie wciskając w krem. Czekoladę z łyżką masła rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej, polać przygotowaną polewą każdy biszkopt, na wierzchu ułożyć pionowo jedną rodzynkę lub żurawinę. Ciasto pozostawić co najmniej 2 godziny w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...