Dyniowe latte

Przepyszne, aromatyczne latte. W sam raz na poprawę humoru w jesienny, zimny, ponury poranek :)


Dyniowe latte

 

 

Syrop korzenno-dyniowy
  • 1 słoiczek puree dyniowego ok.200g
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki mielonych goździków
  • pół  łyżeczki kardamonu
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru 
Wszystko zagotować, przetrzeć przez sito, by uzyskać gęsty syrop.

Na 2 kawy
  • 2 espresso
  • 100 ml mleka 
  • 4 łyżki syropu korzenno-dyniowego 
  • ok.100 ml śmietany 30% ubitej  i odrobinę cynamonu do ozdoby

Do szklanki wlać espresso. Do lekko podgrzanego mleka wlać syrop. Dolać do espresso. Ozdobić bitą śmietaną i cynamonem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...