Chrusty z przepisu mojej mamy. Pamiętam z dzieciństwa ich zapach i smak. Raz, już dawno temu robiłam je z mamą. Teraz sama :) Uczę się, bo wiadomo, że u mamy zawsze najlepsze :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niedrogie produkty. W sam raz na Tłusty Czwartek :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6-8 łyżek śmietany 18% (w zależności od chłonności mąki)
- 2 łyżki octu spirytusowego lub wódki
- duża szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder/cukier z prawdziwą wanilią do posypania
Wszystkie składniki zagnieść. Cienko rozwałkować. Złożyć w kwadrat. Powtórzyć wałkowanie i składanie 2 razy. Rozwałkować cienko. Pokroić na paski, w każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć jeden brzeg przez środek. Smażyć na głębokim oleju, odsączać z nadmiaru tłuszczu kładąc usmażone na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz