Chrusty

Chrusty z przepisu mojej mamy. Pamiętam z dzieciństwa ich zapach i smak. Raz, już dawno temu robiłam je z mamą. Teraz sama :) Uczę się, bo wiadomo, że u mamy zawsze najlepsze :) Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Niedrogie produkty. W sam raz na Tłusty Czwartek :)


Chrusty





Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 6 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-8 łyżek śmietany 18% (w zależności od chłonności mąki)
  • 2 łyżki octu spirytusowego lub wódki
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder/cukier z prawdziwą wanilią do posypania


Wszystkie składniki zagnieść. Cienko rozwałkować. Złożyć w kwadrat. Powtórzyć wałkowanie i składanie 2 razy. Rozwałkować cienko. Pokroić na paski, w każdym pasku zrobić nacięcie, przełożyć jeden brzeg przez środek. Smażyć na głębokim oleju, odsączać z nadmiaru tłuszczu kładąc usmażone na papierze kuchennym. Posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...