Mega słodki deser, pochodzący z krajów bałkańskich i bliskowschodnich. Mnóstwo orzechów i pyszne ciasto filo. Miliony kalorii, ale warto skusić się choć na kawałeczek. Widziałam wiele odmian - z różnymi orzechami - laskowymi, włoskimi, pistacjami, nerkowcami, migdałami, a nawet z wiórkami kokosowymi. Ja robiłam zazwyczaj to ciasto na święta, wtedy nikt, aż tak bardzo nie przejmuje się kaloriami ;) i także dlatego, że wychodzi go sporo.
Baklava
Składniki:
- 450 g ciasta filo
- 300 g masła klarowanego, roztopionego (przepis: masło klarowane )
- 500 g mielonych orzechów (u mnie 400 g orzechów włoskich, 100 g migdałów)
- 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
- niesolone pistacje do dekoracji lub zwykłe pistacje (ok.100 g)
Syrop:
- szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru
- 6 łyżek miodu
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy lub cytryny
Najpierw przygotować syrop. Wszystkie składniki na syrop włożyć do garnka. Zagotować, gotować ok.10-15 minut. Wystudzić.
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem i cynamonem. Przygotować blaszkę, w której będziemy piec baklavę. Wysmarować ją pędzelkiem masłem klarowanym. Ciasto przyciąć do rozmiarów blaszki. Delikatnie przełożyć pierwszy placek ciasta filo na blachę, Posmarować obficie masłem. To samo powtórzyć z kolejnymi 6 plastrami. 7 posmarować masłem, wyłożyć 1/3 porcji orzechów. Poukładać na nie kolejne 4 warstwy ciasta filo, każdy placek smarując masłem. Znów wyłożyć orzechy. Następnie położyć 3 warstwy ciasta, każdy smarując masłem. Wyłożyć pozostałe orzechy. Poukładać kolejnych 8 warstw ciasta, każdą smarując masłem, łącznie z wierzchnią warstwą. Pokroić ostrym nożem na kwadraty, romby lub trójkąty. Piec w 140 stopniach przez 2 godziny do zezłocenia. Wyjąć, polać od razu wystudzonym syropem i posypać pokrojonymi drobno nieosolonymi pistacjami. Jeśli nie macie dostępu do niesolonych - te solone należy obrać ze skorupek, przelać przegotowaną wodą, zdjąć wierzchnią warstwę i pokroić drobno, Ciasto pozostawić do ostudzenia. Najlepsze na 2, 3 dzień.
Uwielbiam baklawę : )
OdpowiedzUsuń