Sos tatarski

Pyszny sos, pasuje zarówno do jajek jak i do pieczonego mięsa, czy szynki.  Polecam na Wielkanocny stół. Porcja jest dość duża, jeżeli nie jesteście przekonani czy Wasi goście zjedzą go tak dużo, można zmniejszyć ilość składników o połowę. 

Sos tatarski



Składniki:
  • 300 g majonezu
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1-2 łyżki drobno posiekanego lub suszonego koperku 
  • kilka grzybków marynowanych (u mnie pieczarki, ale mogą być inne)
  • 3 ogórki konserwowe
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, biały pieprz do smaku
Ogórki i grzybki pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...