Pyszny sos, pasuje zarówno do jajek jak i do pieczonego mięsa, czy szynki. Polecam na Wielkanocny stół. Porcja jest dość duża, jeżeli nie jesteście przekonani czy Wasi goście zjedzą go tak dużo, można zmniejszyć ilość składników o połowę.
Sos tatarski
Składniki:
- 300 g majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 12%
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1-2 łyżki drobno posiekanego lub suszonego koperku
- kilka grzybków marynowanych (u mnie pieczarki, ale mogą być inne)
- 3 ogórki konserwowe
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- sól, biały pieprz do smaku
Ogórki i grzybki pokroić w małą kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz