Małe pizze, których nie trzeba kroić, wystarczy wyciągnąć z piekarnika i podawać. Świetnie się spiszą na różnego rodzaju imprezy, Sylwestra, Nowy Rok czy na kolację we dwoje. Z poniższego przepisu można oczywiście zrobić także trzy duże pizze na prostokątnych blaszkach z piekarnika :) Ja zrobiłam takie zestawienia smakowe, by wykorzystać produkty zalegające w lodówce, ale Wy oczywiście możecie dać inne składniki i dowolnie je skomponować:)
- kurczak, ananas, papryka
- kurczak, papryka, oliwki
- krewetki (podsmażone na odrobinie masła z dodatkiem czosnku), ananas, papryczka chili
- parówka, ananas oliwki, papryka
Mini pizze
Składniki (na ok. 15-18 szt.):
Składniki (na ok. 15-18 szt.):
Ciasto:
- 680 g mąki pszennej (ja połączyłam zwykłą pszenną z pełnoziarnistą)
- 500 ml ciepłej wody
- 10 g suszonych drożdży
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- suszona bazylia/oregano (opcjonalnie)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże i 1 łyżeczkę cukru rozpuścić w wodzie. Odstawić na 10 minut. Do dużej miski wsypać mąkę, resztę cukru, sól i bazylie lub/i oregano. Wlać zaczyn z drożdży. Wszystko razem wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić. Po ok. 15 minutach dodać oliwę z oliwek i ponownie zagnieść. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wałkować dość cienko i wykrajać koła przy pomocy małego talerzyka.
Sos:
- 400 g passaty pomidorowej lub pomidorów w puszce
- 1 łyżka ziół prowansalskich lub/i bazylii lub/i oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Zagotować passatę z ziołami i oliwą, jeśli dajemy pomidory zmiksować je blenderem. Wystudzić.
Dodatki:
- 500 g sera żółtego/parmezanu/mozzarelli
- 1 kulka mozzarelli
- opcjonalnie: 200 g piersi kurczaka pokrojony w kostkę (obsypany przyprawą curry, usmażony na odrobinie oliwy z oliwek), pół puszki ananasa, małe opakowanie oliwek, ćwiartka papryki czerwonej, 20 krewetek (usmażonych na maśle z dodatkiem czosnku), 1 ostra papryczka chili, 1 parówka lub inne np. feta, ser pleśniowy, szynka, kiełbasa, pieczarki podsmażone na patelni, cebula, salami, kukurydza, pomidor....
Piekarnik nagrzać do 210 stopni (góra-dół). Gotowe placki ułożyć na blachach wysmarowanych oliwą z oliwek, smarować sosem, posypać serem, ułożyć dowolne składniki. Piec ok. 10-15 minut. W połowie pieczenia ułożyć kawałki kulki mozzarelli.
Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub oliwą z oliwek.
Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz