Moje ulubione "cukiniowe" placuszki z pysznymi dodatkami. Polecam polane sosem czosnkowym, który idealnie podkreśla smak.
Placki z cukinii z pomidorami suszonymi, fetą i oliwkami
Składniki (na ok. 22-24 placki):
- 3 cukinie (ok. 900-950 g)
- 6-8 czubatych łyżek mąki (trzeba sprawdzić ciasto na gęstość, jeśli wydaje się za rzadkie z uwagi na wodnistą cukinię dodać więcej)
- 3 jajka
- opakowanie fety (u mnie 270 g)
- 100 g oliwek
- 100 g suszonych pomidorów
- listki świeżej bazylii
- pieprz, zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek do smażenia
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odrobinę posolić. Odstawić na ok. 1 godzinę, aby puściła sok (u mnie to były 2 godziny). Po tym czasie odcisnąć go (najlepiej zrobić to rękoma), by pozbyć się wody. Do cukinii dodać jaja i mąkę. W oddzielnym naczyniu pokroić drobno fetę, dodać do niej pokrojone w małą kostkę oliwki i pomidory suszone. Wymieszać wszystko razem. Połączyć masę cukiniową z dodatkami. Pokroić drobno bazylię, dodać do ciasta, doprawić do smaku. Smażyć placuszki na oliwie z oliwek. Nadmiar tłuszczu odsączać na ręczniku kuchennym. Podawać z sosem czosnkowym, ketchupem lub po prostu samym jogurtem naturalnym, przyozdobione bazylią.
smakowite placuszki:)
OdpowiedzUsuń