Cukinia faszerowana mięsem z indyka z suszonymi pomidorami

Przepyszny przepis na łatwe i szybkie danie fit. Jest to danie bardzo smaczne i sytne. Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem. Można równie dobrze polać samym ziołowym jogurtem, bez dodatku czosnku. 

Cukinia faszerowana mięsem z indyka z suszonymi pomidorami





Składniki (na 2 porcje):

cukinia faszerowana:

  • 2 cukinie
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 dag mięsa mielonego z indyka
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z oliwek/ewentualnie oleju
  • 1 kulka mozzarelli
  • suszona bazylia, kurkuma, ostra papryka w proszku, sól, cynamon, pieprz

Cukinię przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć pestki, wyrzucić. Zrobić nacięcie wokół cukinii, ok. 2 mm, wydrążyć łyżeczką. Cukinię skropić łyżką oliwy z pomidorów suszonych, posolić, popieprzyć, obsypać suszoną bazylią. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 15 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę zeszklić na oliwie z pomidorów suszonych. Dodać mięso. Smażyć ok. 2 minut. Dodać czosnek, przyprawy - 1 łyżkę kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę cynamonu, soli i 1 łyżeczkę bazylii, pomidory suszone pokrojone drobno  i miąższ z cukinii. Smażyć ok. 2 minut. Cukinię wyjąć z piekarnika, nałożyć farsz. Piec ok. 20 minut, 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec. 

sos jogurtowo-czosnkowy:

  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • suszone oregano
  • suszony lub świeży koperek
  • 1 ząbek czosnku
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami, dodać starty czosnek. Polać gotowe cukinie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...