Przepyszny przepis na łatwe i szybkie danie fit. Jest to danie bardzo smaczne i sytne. Sos czosnkowy jest świetnym dodatkiem. Można równie dobrze polać samym ziołowym jogurtem, bez dodatku czosnku.
Cukinia faszerowana mięsem z indyka z suszonymi pomidorami
Składniki (na 2 porcje):
cukinia faszerowana:
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 40 dag mięsa mielonego z indyka
- pół słoiczka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy z oliwek/ewentualnie oleju
- 1 kulka mozzarelli
- suszona bazylia, kurkuma, ostra papryka w proszku, sól, cynamon, pieprz
Cukinię przekroić wzdłuż na połowę. Wyjąć pestki, wyrzucić. Zrobić nacięcie wokół cukinii, ok. 2 mm, wydrążyć łyżeczką. Cukinię skropić łyżką oliwy z pomidorów suszonych, posolić, popieprzyć, obsypać suszoną bazylią. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, piec ok. 15 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Cebulę zeszklić na oliwie z pomidorów suszonych. Dodać mięso. Smażyć ok. 2 minut. Dodać czosnek, przyprawy - 1 łyżkę kurkumy, pół łyżeczki ostrej papryki, szczyptę cynamonu, soli i 1 łyżeczkę bazylii, pomidory suszone pokrojone drobno i miąższ z cukinii. Smażyć ok. 2 minut. Cukinię wyjąć z piekarnika, nałożyć farsz. Piec ok. 20 minut, 5 minut przed wyjęciem z piekarnika, na wierzch poukładać plastry mozzarelli. Zapiec.
sos jogurtowo-czosnkowy:
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
- suszone oregano
- suszony lub świeży koperek
- 1 ząbek czosnku
Jogurt wymieszać z majonezem i przyprawami, dodać starty czosnek. Polać gotowe cukinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz