Niebanalne pierogi z jagodami. Myślę, że dałam za mało mięty, gdyż była tylko lekko wyczuwalna, myślę, że byłoby trzeba dać jej zdecydowanie więcej. Sos zrobiłam na bazie mleka kokosowego, ale spokojnie można dać zamiast niego śmietankę 36%.
Składniki (na ok. 30 pierogów):
pierogi:
- 350 g mąki
- ok. 1 szklanka gorącej wody (prawie wrzącej)
- listki mięty (ja dałam ok. 10 szt., myślę, że ok. 20 dałoby intensywniejszy smak i kolor)
- ok. 400 g jagód
- cukier
- sól
sos:
- pół puszki mleka kokosowego lub mała śmietanka 36%
- 50 g gorzkiej czekolady (co najmniej 60%)
Mleko lub śmietankę zagotować w małym garnuszku, do gorącej dodać czekoladę. Pozostawić na 5 minut, wymieszać. Polewać gotowe pierogi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz