Zdrowsza, bo pełnoziarnista wersja pancakes :) pyszne, delikatne i lekkie placuszki. Oczywiście można zrobić ze zwykłą mąką i cukrem, ale nie będzie to już danie fit ;)
Pełnoziarniste placuszki z syropem klonowym
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3 jajka
- 150 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
- 60 g roztopionego masła
- 150 ml gazowej wody mineralnej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli,
- łyżka cukru trzcinowego, brązowego/ksylitolu
- syrop klonowy
- jagody/borówki amerykańskie (opcjonalnie)
Roztopić masło w małym garnku, wystudzić. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami, wodą mineralną i jogurtem (maślanką, kefirem). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, ksylitolem (lub trzcinowym cukrem). Wymieszać wszystko razem. Smażyć placki na suchej, teflonowej patelni (ewentualnie na maśle klarowanym) z jednej i drugiej strony po 1-2 minut do zarumienienia. Podawać polane syropem klonowym, można posypać jagodami lub borówkami amerykańskimi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz