Pełnoziarniste placuszki z syropem klonowym

Zdrowsza, bo pełnoziarnista wersja pancakes :) pyszne, delikatne i lekkie placuszki. Oczywiście można zrobić ze zwykłą mąką i cukrem, ale nie będzie to już danie fit ;)


Pełnoziarniste placuszki z syropem klonowym





Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 jajka 
  • 150 g jogurtu naturalnego/maślanki/kefiru
  • 60 g roztopionego masła 
  • 150 ml gazowej wody mineralnej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli, 
  • łyżka cukru trzcinowego, brązowego/ksylitolu
  • syrop klonowy 
  • jagody/borówki amerykańskie (opcjonalnie)



Roztopić masło w małym garnku, wystudzić. Wymieszać z roztrzepanymi jajkami, wodą mineralną i jogurtem (maślanką, kefirem). Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, ksylitolem (lub trzcinowym cukrem). Wymieszać wszystko razem. Smażyć placki na suchej, teflonowej patelni (ewentualnie na maśle klarowanym) z jednej i drugiej strony po 1-2 minut do zarumienienia. Podawać polane syropem klonowym, można posypać jagodami lub borówkami amerykańskimi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...