Sernik waniliowy z musem z malin i jagód

Sernik zwarty, mokry, bardzo smaczny, mało słodki, z dodatkiem owoców... Wierzch można dodatkowo udekorować owocami. Tym razem zrezygnowałam ze spodu, ale można zrobić spód np. z ciasteczek i masła. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki (ok.3 godzin).

Sernik waniliowy z musem z malin i jagód 





Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 laska wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 125 ml śmietany 30% 

Mus:
  • 100 g malin
  • 50 g jagód
  • 2 łyżki cukru
Dekoracja:
  • jagody lub/i maliny
  • mięta

Owoce zmiksować przetrzeć przez sito.Dodać cukier. Wymieszać. 

Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm, wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić go na zewnątrz, zamykając obręcz. 
Do dużej miski włożyć twaróg, cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Zmiksować na małych obrotach, krótko (ok. 2 minut), by nie napowietrzyć masy. Następnie dodawać po 1 jajku, miksując po każdym ok.30 sekund. Następnie dodać śmietankę, krótko zmiksować. Masę sernikową wylać na blaszkę. Kłaść łyżeczką na wierzch mus owocowy. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec 1 godzinę 45 minut. Studzić, otwierając stopniowo drzwi piekarnika przez 15 minut, potem wyjąć, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia udekorować wierzch owocami i miętą.

3 komentarze:

  1. Ależ apetyczny sernik! Cudowny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musze się na to skusić!
    Zapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/

    OdpowiedzUsuń
  3. zjadłabym teraz wielki kawałek takiego sernika :)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...