Sernik zwarty, mokry, bardzo smaczny, mało słodki, z dodatkiem owoców... Wierzch można dodatkowo udekorować owocami. Tym razem zrezygnowałam ze spodu, ale można zrobić spód np. z ciasteczek i masła. Składniki muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego należy wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki (ok.3 godzin).
Sernik waniliowy z musem z malin i jagód
Składniki:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 szklanka cukru
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 125 ml śmietany 30%
Mus:
- 100 g malin
- 50 g jagód
- 2 łyżki cukru
Dekoracja:
- jagody lub/i maliny
- mięta
Owoce zmiksować przetrzeć przez sito.Dodać cukier. Wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Tortownicę o średnicy 25 cm, wysmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia, wypuścić go na zewnątrz, zamykając obręcz.
Do dużej miski włożyć twaróg, cukier, mąkę i ziarenka wanilii. Zmiksować na małych obrotach, krótko (ok. 2 minut), by nie napowietrzyć masy. Następnie dodawać po 1 jajku, miksując po każdym ok.30 sekund. Następnie dodać śmietankę, krótko zmiksować. Masę sernikową wylać na blaszkę. Kłaść łyżeczką na wierzch mus owocowy. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni, piec 1 godzinę 45 minut. Studzić, otwierając stopniowo drzwi piekarnika przez 15 minut, potem wyjąć, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz. Wstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia udekorować wierzch owocami i miętą.
Ależ apetyczny sernik! Cudowny :)
OdpowiedzUsuńMusze się na to skusić!
OdpowiedzUsuńZapraszam na nowy post! :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/07/kluski-z-jarmuzem-w-sosie-miodowo-balsamicznym/
zjadłabym teraz wielki kawałek takiego sernika :)
OdpowiedzUsuń