Wyczuwalny smak pomarańczowego sernika na spodzie z czekoladowo-piernikowego brownie lub pierniczków (robiłam obie wersje, obie są bardzo smaczne). Delikatny, a zarazem wilgotny. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, co sprawi, że sernik będzie równy.
Sernik pomarańczowy na spodzie piernikowym
Składniki:
spód:
- 200 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą + pół łyżeczki przyprawy do piernika domowej
Pierniczki połamać, rozdrobnić, można zmiksować blenderem. Dodać przyprawę.
lub spód brownie piernikowe:
- 65 g czekolady gorzkiej
- 65 g masła
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika domowej
- 40 g mąki
- 40 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
Masło z czekoladą rozpuścić. Ostudzić. Ubić jajo na pianę. Mieszankę czekoladowo-maślaną wymieszać z cukrem, mąką i przyprawą do piernika, na koniec dodać utarte jajko.
Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wypuścić na zewnątrz. Jeden ze spodów wyłożyć na blachę. Spód brownie piernikowe należy upiec w 175 stopniach przez ok. 8 minut, zaś spodem z pierniczków wystarczy wylepić tortownicę. W międzyczasie przygotować masę twarogową i zagotować 1,5 litra wody w czajniku.
masa twarogowa:
- 750 g sera twarogowego
- 250 g mascarpone
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki (pszennej, ale może być ziemniaczana też)
- 5 jajek
- ziarenka z połowy laski wanilii
- otarta skórka z połowy dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- sok z połowy pomarańczy
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
Ser twarogowy, mascarpone, cukier, mąkę, ziarenka z laski wanilii i otartą skórkę z pomarańczy umieścić w misce. Krótko zmiksować do połączenia składników na małych obrotach. Wbijać po jednym jajku, po każdym miksować ok. pół minuty. Dodać sok z pomarańczy i śmietankę, zmiksować krótko. Wsypać kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na piernikowy spód (z pierniczków lub na upieczony brownie piernikowy). Do piekarnika na spód wstawić dużą blachę z piekarnika, wlać do niej gorącą wodę. Wyżej ustawić kratkę, na której postawić tortownicę z sernikiem. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 85 minut.
wierzch:
- 200 g śmietany 18%
- 1 łyżka cukru
- otarta skórka z połowy pomarańczy
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- ziarenka z połowy wanilii
- + kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania wierzchu (opcjonalnie)
Wszystkie składniki wymieszać (oprócz kandyzowanej skórki pomarańczowej). Pod koniec pieczenia sernika, wysunąć go na chwilę z piekarnika, wyłożyć masę śmietanową i wsunąć z powrotem. Piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przez kolejne 15 minut powoli otwierać drzwiczki piekarnika. Następnie wyjąć sernik. Posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy. Całkowicie wystudzić. Zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Kroić, maczając nóż we wrzątku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz