Sernik pomarańczowy na spodzie piernikowym

Wyczuwalny smak pomarańczowego sernika na spodzie z czekoladowo-piernikowego brownie lub pierniczków (robiłam obie wersje, obie są bardzo smaczne). Delikatny, a zarazem wilgotny. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej, co sprawi, że sernik będzie równy.

Sernik pomarańczowy na spodzie piernikowym




Składniki:


spód:
  • 200 g pierniczków w czekoladzie z marmoladą + pół łyżeczki przyprawy do piernika domowej

Pierniczki połamać, rozdrobnić, można zmiksować blenderem. Dodać przyprawę. 

lub spód brownie piernikowe:

  • 65 g czekolady gorzkiej
  • 65 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika domowej
  • 40 g mąki
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko

Masło z czekoladą rozpuścić. Ostudzić. Ubić jajo na pianę. Mieszankę czekoladowo-maślaną wymieszać z cukrem, mąką i przyprawą do piernika, na koniec dodać utarte jajko.

Nagrzać piekarnik do 175 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wypuścić na zewnątrz. Jeden ze spodów wyłożyć na blachę. Spód brownie piernikowe należy upiec w 175 stopniach przez ok. 8 minut, zaś spodem z pierniczków wystarczy wylepić tortownicę. W międzyczasie przygotować masę twarogową i zagotować 1,5 litra wody w czajniku.

masa twarogowa:

  • 750 g sera twarogowego
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki (pszennej, ale może być ziemniaczana też)
  • 5 jajek
  • ziarenka z połowy laski wanilii
  • otarta skórka z połowy dużej, sparzonej wcześniej pomarańczy
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%

Ser twarogowy, mascarpone, cukier, mąkę, ziarenka z laski wanilii i otartą skórkę z pomarańczy umieścić w misce. Krótko zmiksować do połączenia składników na małych obrotach. Wbijać po jednym jajku, po każdym miksować ok. pół minuty. Dodać sok z pomarańczy i śmietankę, zmiksować krótko. Wsypać kandyzowaną skórkę z pomarańczy. Wymieszać łyżką. Wyłożyć na piernikowy spód (z pierniczków lub na upieczony brownie piernikowy). Do piekarnika na spód wstawić dużą blachę z piekarnika, wlać do niej gorącą wodę. Wyżej ustawić kratkę, na której postawić tortownicę z sernikiem. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 85 minut.

wierzch:
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru
  • otarta skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • ziarenka z połowy wanilii
  • + kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania wierzchu (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wymieszać (oprócz kandyzowanej skórki pomarańczowej). Pod koniec pieczenia sernika, wysunąć go na chwilę z piekarnika, wyłożyć masę śmietanową i wsunąć z powrotem. Piec 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i przez kolejne 15 minut powoli otwierać drzwiczki piekarnika. Następnie wyjąć sernik. Posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy. Całkowicie wystudzić. Zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki. Kroić, maczając nóż we wrzątku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...