Tort oreo

Obłędny tort czekoladowy,! 😊Po jednym kawałku ma się dość słodyczy na cały dzień 😉. Jednakże jest bardzo pyszny, nie za mocno słodki i odzwierciedla smak ciasteczek Oreo. 😏  Torcik przede wszystkim dla dzieci, jak i dla fanów dwóch ciemnych warstw ciastek i białego kremu w środku. Przed pieczeniem parę wskazówek: Najlepiej spody upiec dzień wcześniej. Składniki na czekoladowe warstwy należy podzielić na pół i upiec dwa spody, albo przygotować ciasto z całej podanej porcji, podzielić na pół i upiec za jednym razem w dwóch tortownicach, jeśli mamy taką możliwość.


Tort Oreo




Warstwa Oreo:

  • 60 g masła
  • 120 ml mleka
  • 160 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 120 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1,5 białka w temperaturze pokojowej
  • 15 ciasteczek oreo pokrojonych w ćwiartkę

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.  W misce ubić masło, aż będzie puszyste (ok. 5 minut). Dodać mleko i wanilię i ubijamy, aż składniki się połączą. W drugiej misce połączyć mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać suche składniki do ubitego masła i mleka. Miksować, aż składniki się połączą. Dodać cukier ubijać  30 sekund na małych obrotach, zmienić na średni bieg i ubić 2 minuty. Dodać białka ubijać 2 minuty. Do masy dodać pokrojone oreo i wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem, wystające końce wyłożyć na zewnątrz. Wlać masę. Piec ok. 25-30 min. Następnie studzić w formie ok. 30 min.


Warstwy czekoladowe:


  • 285 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 95 g kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ok. 220 ml maślanki
  • 120 ml oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią/cukru wanilinowego
  • ok. 200 ml świeżo zaparzonej kawy (gorącej, bez fusów)
  • 30 pokrojonych oreo

Do dużej miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć olej, maślankę, wanilię i jajka. Dodać mokre składniki do suchych. Zmiksować niskich obrotach. Dodać kawę i zmiksować do połączenia składników. Wrzucić pokrojone oreo i wymieszać. Wlać masę do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia, piec w 160 stopniach ok. 35 – 40 minut w termoobiegu, aż do „suchego patyczka”. Wystudzić ok. 30 min w formie. Jeśli dzielimy składniki na pół to należy piec w 175 stopniach bez termoobiegu 35-40 minut.


Krem oreo:

  • 125 g serka philadelphia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 g cukru pudru
  • 330 ml śmietanki 30 %
  • 15 oreo, pokrojonych

Serek ubić z cukrami. Dodać 1/3 śmietany, ubić do konsystencji gładkiej masy. Następnie wlać resztę śmietany, ucierać do konsystencji ubitej śmietany.


Krem:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • dodatkowo: 5 ciastek oreo

Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po łyżce mascarpone, krótko miksując, do połączenia składników.



Na jeden czekoladowy spód wyłożyć połowę kremu oreo. Przykryć warstwą Oreo. Posmarować resztą kremu oreo. Położyć czekoladowe ciasto. Wierzch pokryć kremem z mascarpone i posypać pokrojonymi ciasteczkami Oreo.







3 komentarze:

  1. witam :) a 1,5 białka to ile?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oreao, najgorsze paskudztwo jakie znam, cukier i tłuszcz i mnóstwo chemii aby miały czarny kolor.Berk, ale amerykańskie!!!

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...