Obłędny tort czekoladowy,! 😊Po jednym kawałku ma się dość słodyczy na cały dzień 😉. Jednakże jest bardzo pyszny, nie za mocno słodki i odzwierciedla smak ciasteczek Oreo. 😏 Torcik przede wszystkim dla dzieci, jak i dla fanów dwóch ciemnych warstw ciastek i białego kremu w środku. Przed pieczeniem parę wskazówek: Najlepiej spody upiec dzień wcześniej. Składniki na czekoladowe warstwy należy podzielić na pół i upiec dwa spody, albo przygotować ciasto z całej podanej porcji, podzielić na pół i upiec za jednym razem w dwóch tortownicach, jeśli mamy taką możliwość.
Tort Oreo
Warstwa Oreo:
- 60 g masła
- 120 ml mleka
- 160 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią/cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
- 1,5 białka w temperaturze pokojowej
- 15 ciasteczek oreo pokrojonych w ćwiartkę
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W misce ubić masło, aż będzie puszyste (ok. 5 minut). Dodać mleko i wanilię i ubijamy, aż składniki się połączą. W drugiej misce połączyć mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać suche składniki do ubitego masła i mleka. Miksować, aż składniki się połączą. Dodać cukier ubijać 30 sekund na małych obrotach, zmienić na średni bieg i ubić 2 minuty. Dodać białka ubijać 2 minuty. Do masy dodać pokrojone oreo i wymieszać. Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem, wystające końce wyłożyć na zewnątrz. Wlać masę. Piec ok. 25-30 min. Następnie studzić w formie ok. 30 min.
Warstwy czekoladowe:
Warstwy czekoladowe:
- 285 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 95 g kakao
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ok. 220 ml maślanki
- 120 ml oleju
- 2 jajka
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią/cukru wanilinowego
- ok. 200 ml świeżo zaparzonej kawy (gorącej, bez fusów)
- 30 pokrojonych oreo
Do dużej miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce połączyć olej, maślankę, wanilię i jajka. Dodać mokre składniki do suchych. Zmiksować niskich obrotach. Dodać kawę i zmiksować do połączenia składników. Wrzucić pokrojone oreo i wymieszać. Wlać masę do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia, piec w 160 stopniach ok. 35 – 40 minut w termoobiegu, aż do „suchego patyczka”. Wystudzić ok. 30 min w formie. Jeśli dzielimy składniki na pół to należy piec w 175 stopniach bez termoobiegu 35-40 minut.
Krem oreo:
- 125 g serka philadelphia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g cukru pudru
- 330 ml śmietanki 30 %
- 15 oreo, pokrojonych
Serek ubić z cukrami. Dodać 1/3 śmietany, ubić do konsystencji gładkiej masy. Następnie wlać resztę śmietany, ucierać do konsystencji ubitej śmietany.
Krem:
- 330 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- dodatkowo: 5 ciastek oreo
Śmietanę ubić z cukrem. Dodawać po łyżce mascarpone, krótko miksując, do połączenia składników.
witam :) a 1,5 białka to ile?
OdpowiedzUsuńz 1 jajka całe białko, z drugiego pół.
UsuńOreao, najgorsze paskudztwo jakie znam, cukier i tłuszcz i mnóstwo chemii aby miały czarny kolor.Berk, ale amerykańskie!!!
OdpowiedzUsuń