Pyszny serniczek, przepięknie pachnący. Idealny na świąteczny stół :) Nie jest mocno słodki, za to mocno aromatyczny.
Sernik cynamonowy na spodzie piernikowym brownie z powidłami śliwkowymi
Składniki:
spód:
- 65 g ciemnej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 1 łyżka domowej przyprawy do piernika lub pół opakowania gotowej przyprawy
- 500 g sera twarogowego
- 500 g mascarpone
- 1 szklanka cukru (może być trzcinowy)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 5 jajek
- 80 ml śmietany 30%
- 3 łyżki cynamonu
- pół słoiczka powideł śliwkowych
Zagotować wodę w czajniku do pieczenia sernika. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej. Masło ucierać z cukrem około 7
minut. W innej misce ubić na pianę jajko. Wszystkie składniki wymieszać (szpatułką lub
łyżką): najpierw utarte masło z ostudzoną czekoladą, następnie z mąką, a potem z ubitym jajkiem. Masę wyłożyć na tortownicę o średnicy 25 cm. Piec przez 6 minut
(na wierzchu ma pojawić się skorupka), wyjąć z piekarnika. W
międzyczasie przygotowywać masę serową. Do miski wyłożyć ser twarogowy, mascarpone, mąkę, cukier i cynamon. Zmiksować na małych obrotach miksera, aż wszystkie składniki się połączą. Wbijać kolejno jajka, miksując wolno przez około 15 sekund
po każdym jajku. Masę zmiksować ze śmietanką. Na powierzchni łyżeczką "kłaść" powidła. Wykałaczką narysować esy-floresy. Do dużej blachy z piekarnika wlać gorącą wodę. Wstawić blachę z wodą do piekarnika na najniższy poziom. Na wyższym poziomie na kartce wstawić tortownicę. Piec w 175 stopniach ok. 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na 15 minut, przez następne 15 minut uchylać drzwiczki od piekarnika. Następnie wyjąć tortownicę i całkowicie wystudzić. Wtedy zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz