Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi

Muffinki najlepiej smakujące na 2,3 dzień od zrobienia, więc na święta Bożego Narodzenia można zrobić je odpowiednio wcześniej, trzymając potem w pudełku w chłodnym miejscu. Dobre również  są  tuż po upieczeniu. Pyszny smak, mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjny piernik, a dzieci na pewno chętnie po nie sięgną.


Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi





Składniki:
  • 150 g miodu(daję gryczany)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła
  • 250 g mąki (daję krupczatkę)
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika => domowa przyprawa do piernika (jeśli jest kupna - dać 4 łyżeczki)
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych migdałów
  • 250 g powideł węgierkowych
  • polewa czekoladowa lub stopiona w kąpieli wodnej czekolada gorzka lub mleczna z 1 łyżką oleju
  • ozdoby(cukrowe posypki, srebrne cukrowe kuleczki itp.)

Miód, cukier, masło i mleko podgrzać, aż całkowicie się roztopią. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika, kakao, solą i migdałami. Do ostudzonej masy miodowej dodać jaja, wymieszać, wsypać mieszankę mączną, mieszać do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego otworka nakładać łyżeczkę ciasta, tak by pokryło dno i boki muffinek, na środek kłaść łyżeczkę powideł i uzupełniać resztą ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić muffinki i piec ok. 25 min. Ostudzone babeczki polać polewą lub czekoladą. Udekorować. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...