Muffinki najlepiej smakujące na 2,3 dzień od zrobienia, więc na święta Bożego Narodzenia można zrobić je odpowiednio wcześniej, trzymając potem w pudełku w chłodnym miejscu. Dobre również są tuż po upieczeniu. Pyszny smak, mogą z powodzeniem zastąpić tradycyjny piernik, a dzieci na pewno chętnie po nie sięgną.
Muffinki piernikowe z powidłami śliwkowymi
Składniki:
- 150 g miodu(daję gryczany)
- 80 g cukru trzcinowego
- 70 g masła
- 250 g mąki (daję krupczatkę)
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika => domowa przyprawa do piernika (jeśli jest kupna - dać 4 łyżeczki)
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 250 g powideł węgierkowych
- polewa czekoladowa lub stopiona w kąpieli wodnej czekolada gorzka lub mleczna z 1 łyżką oleju
- ozdoby(cukrowe posypki, srebrne cukrowe kuleczki itp.)
Miód, cukier, masło i mleko podgrzać, aż całkowicie się roztopią. Wystudzić. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika, kakao, solą i migdałami. Do ostudzonej masy miodowej dodać jaja, wymieszać, wsypać mieszankę mączną, mieszać do połączenia składników. Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdego otworka nakładać łyżeczkę ciasta, tak by pokryło dno i boki muffinek, na środek kłaść łyżeczkę powideł i uzupełniać resztą ciasta. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Wstawić muffinki i piec ok. 25 min. Ostudzone babeczki polać polewą lub czekoladą. Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz