Pyszny, wilgotny, mazisty, dyniowy serniczek, z wyczuwalną nutką cynamonu na spodzie z kakaowych herbatników. Należy go piec w parze wodnej. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Sernik z dynią i cynamonem
Składniki:
spód:
- 150 g zmielonych herbatników kakaowych
- 40 g masła
- 50 g gorzkiej czekolady
Masło z czekoladą rozpuścić. Dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 25 cm. Rozgrzać piekarnik do 125 stopni. Przygotować czajnik wrzącej wody.
masa serowa:
- 500 g sera twarogowego
- 250 g serka mascarpone
- 230 g cukru
- 1 cukier z prawdziwą wanilią
- 400 g puree z dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- skórka otarta z małej, umytej i sparzonej wcześniej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 ml śmietany 30%
Twaróg, mascarpone, mąkę, cukry i skórkę z cytryny umieścić w misce. Zmiksować na małych obrotach krótko, do połączenia składników. Dodawać jajka miksując ok. 15 sekund po każdym. Następnie dodać puree z dyni i cynamon. Krótko zmiksować. Wlać śmietankę. Zmiksować. Masę sernikową wyłożyć na przygotowany spód.
Na spód piekarnika wstawić dużą blachę, wlać wrzącą wodę. Na kratkę wstawić tortownicę z sernikiem. Piec 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec 60 minut.
wierzch:
- 300 g śmietany 18%
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- cynamon do posypania
Śmietanę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Wysunąć lekko sernik z piekarnika, wylać na spód masę śmietankową. Piec jeszcze 15 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, odczekać 15 minut i powoli otwierać drzwiczki. Wyjąć, ostudzić całkowicie. Zdjąć obręcz tortownicy, wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cynamonem.
A ja chciałam rzucić słodycze...
OdpowiedzUsuńMusiał smakować niebiańsko! :)
OdpowiedzUsuńSernik. Ale z dynią i z cynamonem? Wow, o takim połączeniu nigdy dotąd bym nie pomyślała, ale brzmi faktycznie nieźle! Chwilowo cała dynia poszła na zupę, ale zapisuję sobie przepis, kiedyś z chęcią wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńDyniowe desery ubóstwiam! Twój przepis wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń