Tort orzechowy z kremem krówkowym

Pyszny torcik na specjalne okazje. Nie jest tani, nie jest łatwy ani szybki w przygotowaniu, ale jego smak jest tego godny.

Tort orzechowy z kremem krówkowym




Składniki:

*Biszkopt orzechowy:
  • 10 jaj
  • 200 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 g mąki krupczatki
  • 200 g mielonych orzechów włoskich
  • 1 szklanka zmielonych biszkoptów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju

Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek, dodawać porcjami cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodawać po jednym żółtku, potem olej. Na koniec wsypać zmieszane orzechy, mąkę, biszkopty i proszek do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyłożyć na wysmarowaną masłem tortownicę (u mnie duże serce). Piec do suchego patyczka. Wystudzić.

*Krem:
  • puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa krówkowa/kajmakowa w puszce
  • 1 kostka miękkiego masła (200 g)

Mleko w puszce gotować w dużym garnku napełnionym wodą ok. 2,5 godziny. Wyjąc, ostudzić. Powstała nam masa krówkowa. Otworzyć puszkę, jeśli masa jest chłodna, można przystąpić do ubijania, jeśli natomiast mamy gotową masę krówkową to możemy od razu ubić ją z masłem. Masło miksować ok. 5 minut, następnie dodawać po łyżce masy krówkowej, aż powstanie puszysty jednolity krem.

*Dodatkowo:
  • dżem malinowy mały słoik
  • szklanka przegotowanej wody
  • cytryna
  • kieliszek wódki (opcjonalnie)
  • 150 g czekolady gorzkiej + 2 łyżki masła
  • 250 g śmietany 30% + śmietan fix + cukrowe serduszka

Biszkopt przekroić na 3 części. 2 łyżki dżemu rozpuścić w szklance gorącej wody, przelać przez sito. Wystudzić. Do schłodzonej malinowej wody dodać sok z cytryny i ewentualnie wódkę. Nasączyć pierwszy blat biszkoptu, wyłożyć 1/2 kremu, następnie nasączyć drugi blat, posmarować dżemem i drugą połową kremu, nasączyć ostatni blat i położyć na wierzch. Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać wierzch i boki tortu. Śmietanę ubić z śmietan fix-em, udekorować nią i cukrowymi serduszkami.


2 komentarze:

  1. witam! czy do ciasta mogę dodać zmielone orzechy laskowe w łupinkach? wspaniały blog pozdrawiam! rysiaa

    OdpowiedzUsuń
  2. orzechy muszą być obrane i dopiero zmielone w maszynce.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...