Przepyszne, delikatne muffinki z makiem, którego nie trzeba mielić. Bardzo szybkie w przygotowaniu i smaczne.
Składniki (na ok. 12 babeczek):
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka wiórek kokosowych
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- otarta skórka z 1 cytryny
- 150 g cukru
- 150 ml mleka
- 175 ml oleju (u mnie rzepakowy, ale może być słonecznikowy lub kokosowy)
- 1 jajko
- 1 białko jaja
- sok z cytryny
- cukier puder do posypania lub lukier z soku z cytryny i cukru pudru
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielnie wymieszać suche składniki, oddzielnie mokre. Do mokrych wsypać suche, wymieszać do połączenia składników, niezbyt długo. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wlać ciasto do 3/4 wysokości papilotek, piec ok. 20-25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz